יום שני, 15 באוגוסט 2011

רוחות מהפכה ... וממולאים של קיץ












לרגע , ממש לרגע קט , שכחתי שיש שם מהפכה בחוץ , ושמתי את פעמיי , היישר אל ליבה , לכיוון רחוב רוטשילד , בו העם שוכן לבטח באוהליו.


רציתי להגיע לאורנה ואלה . לטעום כמה דברים , אבל בעיקר ,את עלי הגפן הממולאים , עם קרירות הצזיקי למעלה .

שנייה לפני , הבנתי ששיגרה , זה לעיתים מצב די אוטומטי . ורחוב רוטשילד הפך בכלל לעיר של אוהלים.

רוחות הקיץ ,התערבבו לי עם רוח מהפכה , ולמרות שאני בליבי ובנפשי עם לוחמי הצדק והשינוי , הכל נראה לי כרגע מעורפל בלחות ודביקות קשים למדי . חוצמזה , רק רציתי כמה עלי גפן...

אז חתכתי במהירות לשוק האיכרים , מבינה שממולאים כמו שאני אוהבת , אאלץ להכין לבד.

אם מתעקשים מספיק , ממולאים , (למרות הניג'וס של הגלגול ) הם בהחלט מאכל של קיץ . במיוחד כשהם נטולי בשר , מפולפלים , חמצמצים ומעט מתקתקים , הכל במידה .

רוטב היוגורט הקר , מעניק להם רעננות נפלאה וצוננת.

את שלי , הכנתי מעלי סלק , את תחתית הסיר , ריפדתי בפרוסות סלק דקות .

שכבת הריפוד , מיתנה את הבעבוע של הרוטב , ומנעה מהממולאים להתפרק . הסלק גם נתן צבע אדום עמוק לתבשיל כולו ותוספת של חמצמצות נעימה.

בחסות המזגן ומוזיקה קובנית , שעושה נעים וקריר בלב , יצאו יופי של ממולאים.



ממולאים של קיץ






אני קונה תמיד 2 צרורות של עלי סלק , כשיש גם את האדומים שגדלים מהסלק עצמו , אני קונה , אחד מכל סוג.




2 כוסות אורז בשמתי , מלא או רגיל .

2 בצלים גדולים קצוצים דק .

1/3 כוס אוכמניות קטנטנות שנקראות גם זרשק , אותן ניתן להשיג בחנויות טבע או חנויות תבלינים.

1/4 חב' פטרוזיליה , שטופה וקצוצה דק .

1/4 חב' כוסברה , שטופה וקצוצה דק . למי שלא אוהב , אפשר לוותר.

10 גבעולי נענע , מסירים את העלים מהגבעולים , שוטפים וקוצצים דק מאד.

4 סלקים בגודל בינוני , מקלפים ופורסים לפרוסות דקות .

4 כפות שמן זית .

מיץ מחצי לימון .

כ- 1 כפית מלח .

פלפל שחור טחון טרי.

1 כפית סוכר חום

1 כפית פפריקה חריפה , בטח שאפשר למתן , וגם אפשר לוותר .

2 כפות רסק עגבניות מאיכות טובה.



ההכנה:


שוטפים היטב את העלים , מסירים את הגבעולים .

מחממים את השמן , מוסיפים את הבצל , ומטגנים עד הזהבה . מסירים מהאש.


מניחים בקערה את האורז , מוסיפים 3/4 מכמות הבצל עם השמן בו הוא טוגן . מצרפים גם את הירק הקצוץ , אוכמניות ותבלינים , למעט רסק העגבניות.





מערבבים היטב .

יוצקים מים רותחים על העלים , משהים ל20 שניות , מסננים , ושוטפים מיד במים קרים . מסננים שוב.

מעבירים את שאר הבצל לסיר רחב עם דפנות לא גבוהות (סוטז' ) .

מרפדים את תחתית הסיר בפרוסות הסלק . אפשר גם להוסיף מעט מגבעולי הסלק.

עלי הסלק גדולים בדרך כלל , אז מחלקים לשניים , ומסלקים את הגבעול המרכזי העבה שעובר לאורך העלה .

מניחים את עלי הסלק עם הצד המבריק כלפי מטה , שמים כפית מילוי , בחלק הקרוב אליכם.

גלגול אחד של העלה מעל המילוי , מעל מביאים את הקצוות משני צידי העלה , וממשיכים לגלגל .



מניחים בסיר במעגלים מהחוץ , פנימה . עד לגמר המלית , העלים או הסבלנות .



הרוטב:
בקערה קטנה , שמים את רסק העגבניות

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי

מיץ מחצי לימון

1 כפית סוכר חום או רגיל

2 כפות שמן זית.

2 כוסות מים .

מערבבים הכל ויוצקים על הממולאים . גובה הנוזלים צריך להיות כ-5 ס"מ מעל הממולאים . אם צריך , מוסיפים מים .



מביאים לרתיחה על אש בינונית , מכסים את הסיר , מנמיכים ומבשלים על להבה מתונה כ- 40 דק' . .(אפשר גם להמשיך לבשל על אותה להבה , שעה נוספת )



או : ניתן להעביר בשלב הזה לתנור לחום של 180 מעלות , לעוד שעה , או עד שהאורז מוכן

צריך לוודא שיש מספיק רוטב , ניתן להוסיף מים רותחים במהלך הבישול , בצורה מתונה .



רוטב היוגורט:


2 מיכלים של יוגורט רגיל או עיזים .

1 עגבניית תמר , חצויה , מרוקנת מתוכנה וחתוכה לקוביות זעירות .

מעט נענע טרייה קצוצה דק .

אפשר גם : שמיר , כ וסברה , רשאד (רק אחד מהם , עומס כאן , הוא מיותר בהחלט)

2 שיני שום מעוכות בכותש שום , או במכתש ומעבדים אותו עם 1/2 כפית מלח , עד למחית מאד כתושה.
אפשר במקום שום , בצל סגול קטנטן מאד , או 1/4 בצל סגול רגיל , קצוץ דק (כמו שבחרתי הפעם).

2 כפות שמן זית .

מערבבים היטב .

שמים בצלחת מעט מהסלק , מעל אחד , אחד ובזהירות מניחים את העלים , ומטפטפים רוטב יוגורט צונן .

מודים לאלוהי הפרטים הקטנים , שמנעימים ככה , באמצע הקיץ , בקלילות  , את החיים.

5 תגובות:

  1. תקשיבי, זה נראה מעולה.
    השילוב ממש מוצא חן בעיניי!נשמע טעים
    עלי סלק כאלה יפים ניתן להשיג רק בשוק האיכרים?

    השבמחק
  2. איזה מתכון מרענן. נראה מהדר!
    אני גם אוהבת עלי גפן בלי בשר...

    השבמחק
  3. מעלף!! שילוב משגע של טעמים, צבעים ותמונות. אהבתי מאוד!!! וגם את הקינואה עם האספרגוס...מעולה!!!

    השבמחק
  4. תודה רבה ענת ושבוע טוב...
    חיה

    השבמחק