יום ראשון, 2 במאי 2010

קארי עוף.































המפגש הראשון שלי עם אוכל הודי היה לפני הרבה שנים ,במסעדת טנדורי.

רינה פושקרנה הביאה את בשורת האוכל ההודי לארץ ,הטעמים האקזוטיים ועושרם גרמו לי להתאהב..

מאז לא התפתחנו במיוחד במטבח המקסים הזה ,היו ניסיונות ,אבל כולם נשארו מדשדשים מאחור ולא הצליחו לשחזר את הצלחתה של טנדורי (מה באמת קורה איתה היום?).

ניסיתי כמה נסיונות בינוניים בבית ,היום אני יודעת שהם היו די עלובים...

המפגש הראשון והאמיתי שלי היה באזור שאמפיין בארה"ב ,שם שהו בני ומשפחתו במסגרת עבודתו.

הייתה שם מסעדה הודית קטנה ופשוטה מאד ,האוכל הוגש בכלים חד פעמיים,זה לא היה מקום לארוחות מתמשכות אלא : אכלת , שילמת ,הלכת.

אבל איזה אוכל! עושר כזה של טעמים !!! היו שם כל מיני סוגי פיתות (נאן) שהוגשו עם המנות העיקריות .בכל פעם ששהינו שם אכלנו מס' פעמים במקום.

באחת הפעמים המסעדה עברה למקום אחר ,היא הייתה יותר מפוארת עכשיו כל הזמן הומה באנשים ,בצהריים הייתה להם ארוחת מזנון – אכול כפי יכולתך עבור 12 דולר בערך ,עובדה שיצרה לי בעיה אמיתית כי רציתי כמובן לאכול מהכל. מה אגיד ,האוכל אף היה טעים יותר .מה שנפלא באוכל הזה :החך לא "משתעמם" לרגע ,בכל ביס חשים רבדים רבדים של טעמים ,מסע של החושים ש"תוקפים" את בלוטות הטעם והריח,בכל פעם מתגלה טעם חדש ,תבלין נוסף....

בני וכלתי שאוהבים את האוכל אף יותר ממני , לא הסתפקו בביקורים במסעדה ורצו ללמוד יותר על האוכל. כך הם מצאו את עצמם עוברים סדנה של יום לבישול הודי ,על ידי אחד החברים של בני שהיה כמה מפתיע ...מהודו.

המתכונים מצאו כמובן את דרכם אלי ,ועל כך בהמשך....

היום אני רוצה להביא מתכון מתוך הספר של "אורנה ואלה" :קארי עוף.

"אורנה ואלה" כבר מוסד ידוע בתל אביב .הספר שהן הוציאו על המסעדה והמתכונים הוא אחד מספרי הבישול הטובים שאני מכירה ,כל מתכון מנצח בספר הזה ,ואני חוזרת ומשתמשת במתכונים שוב.... ושוב.

הן כותבות כך , ואני מצטטת "קארי הוא לא שם של אבקת תבלינים שקונים בסופרמרקט,ולא זכה בשמו בגלל עלי הקארי. מה שאפיין את המאכלים בקארי הוא בישול ארוך על בסיס בצל וג'ינג'ר ,שמכיל מגוון תבלינים ,כמו כמון,כוסברה ,כורכום ועוד. יש כאלה שמוסיפים קינמון ,הל וציפורן.....

הן מציעות רוטב יוגורט למתכון כי לדעתן הוא מעדן את טעם הקארי . גם הבחור שלימד את בני וכלתי משתמש ביוגורט הן להשריה של הבשר והן כרוטב לאחד המתכונים .

שומרי כשרות בהחלט יכולים להימנע ,עדיין המאכל הזה מאד טעים , פיקנטי ועשיר בטעמיו ללא רוטב היוגורט .

האורז שמוצע למתכון מדהים בפני עצמו . הוא מכיל הל וקינמון ,תיבול שהופך אותו לריחני וטעים . אני נוהגת לצרף אותו גם למאכלים אחרים.

ולמתכון עצמו:

מצרכים:
1/4 כוס(60 מ"ל) שמן קנולה.

2 מקלות קינמון באורך 5 ס"מ כל אחד.

4 תרמילי הל חצויים.

1 ו 1/2 כפיות כורכום.

1 ו1/2 כפיות כמון.

1 ו1/2 כפיות זרעי כוסברה טחונים.

3 בצלים בינוניים קצוצים דק.

6 שיני שום בינוניות קצוצות.

4 כפות (40 ג"ר) ג'ינג'ר טרי קצוץ.

1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק.

1 ק"ג פרגיות (או חזה –עוף) חתוכות לקוביות של 2 ס"מ.

4 גזרים בינוניים קלופים וחתוכים לעיגולים דקים של 1/2 ס"מ.

200 ג"ר שעועית ירוקה ,מנוקה מקצוות וחתוכה לשניים.

2 כפות שמן לטיגון.

1/2 גביע יוגורט (בגרסה הכשרה ,להימנע).

2/3 כוס חלב קוקוס.

מלח.

כ- 2 כוסות מים.

תוספת שלי: כוסברה טרייה קצוצה -בהגשה.

ההכנה:
שמים את השמן ,מקלות הקינמון וההל בסיר רחב ושטוח על להבה בינונית ומחממים עד שהתבלינים מפיצים ניחוח.

מוסיפים את הכורכום ,הכמון והכוסברה היבשה ,מערבבים 1/2 דקה ומוסיפים את הבצל.

מאדים את הבצל 15-20 ד"ק ,עד שהוא מתרכך.

מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומטגנים עוד דקה.

מוסיפים את הפלפל החריף והעוף ומערבבים היטב.

מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ,ומבשלים 1/2 שעה ברתיחה עדינה.

בינתיים מחממים מעט שמן במחבת גדולה( אני משתמשת במחבת טפלון ) , מטגנים את הגזר והשעועית עד שהם מתרככים מעט .

מעבירים למסננת כדי להגיר שומן מיותר.

מוסיפים את הירקות לעוף ומבשלים עוד 30 ד"ק. הרוטב צריך להיות סמיך ולעטוף את העוף.

מוסיפים מלח ,את היוגורט ,חלב הקוקוס ומבשלים עוד 10 ד"ק. אם הרוטב דליל מסירים את המכסה .

מוסיפים את הכוסברה הקצוצה.

רוטב יוגורט:
1 ו1/2 מיכלים יוגורט .

1/4 בצל קצוץ מושרה במים רותחים לדקה ,ומסונן .(להוציא ממנו את החריפות).

2 כפות עלי נענע קצוצים.

מלח.

מערבבים את כל חומרי הרוטב..

הכנת האורז:
1/4 כוס שמן זית.

1 מקל קינמון.

4 תרמילי הל חצויים.

2 כוסות אורז בסמטי.

1 כפית מלח.

3 כוסות מים.

ההכנה :
מחממים את השמן בסיר בינוני ומוסיפים את הקינמון וההל. מטגנים כ1 ד"ק עד שהתבלינים מפיצים ניחוח.

מוסיפים את האורז , מערבבים היטב ,מוסיפים את המלח והמים ומביאים לרתיחה.

מנמיכים את הלהבה לקטנה מאד ומבשלים כ – 18 ד"ק . המים צריכים להיספג לגמרי והאורז אמור להיות רך. מכבים את הלהבה.

משאירים אותו מכוסה עוד 5 ד"ק.

להגשת המנה: מניחים אורז בצלחת ,מעל תבשיל הקארי ,ורוטב יוגורט למי שרוצה....




ולסיום ,הכי מתאים מערכון על מסעדה הודית של החמישייה הקאמרית ,קטע הורס....







10 תגובות:

  1. חיה,
    עשיתי ויצא מאוד טעים.יום ראשון אני שוב הולכת לעשות את זה ואני חייבת לוודא מראש כי אכן התכוונת לכורכום ולא לקארי?
    תודה
    מירית

    השבמחק
  2. איזה כיף שאת משתפת אותי,ולשאלתך,במתכון הזה משתמשים בכורכום....
    תודה ושבוע נפלא:)

    השבמחק
  3. חיה שלום,

    הכנתי את המנה ויצא נהדר.

    תודה רבה,
    הדס

    השבמחק
  4. שמחה מאד , הדס .
    שיהיה סופ"ש נפלא
    חיה

    השבמחק
  5. היי חיה תודה על השיתף
    לא ציינת כמה גינגר וכמה חלב קוקוס
    הולכת להכין את התבשיל המדהים הזה לקראת הסערה הירושלמית
    תודה
    אפרת

    השבמחק
  6. חיה שלום
    תודה על השיתוף לא ציינת כמה גינגר וחלב קוקוס מתכוונת להכי את התבשיל המדהים הזה לקראת הסערה הירושלמית
    תודה אפי

    השבמחק
  7. הי אפי
    כתוב ברשימת המצרכים : 2/3 כוס חלב קוקוס ו4 כפות ג'נג'ר מגורד (אפשר פחות).
    תודה יקרה ושיהיה חם נעים וטעים
    חיה

    השבמחק
  8. היי, את תרמילי ההל משאירים בתבשיל? זה תרמילים ירוקים כאלה כמו ששמים בתה? הגרגרים שלהם יכולים לבוא ממש רע בביס

    השבמחק
    תשובות
    1. הי
      כן אני משאירה בתבשיל כי אין לי חשק לדוג אותם . אבל בהחלט נזהרת לא לאכול אותם
      תודה
      חיה

      מחק
  9. כמובן שאת תרמילי ההל יש לפצח ולהשתמש רק בזרעונים השחורים שבפנים.את המתכון המנצח הזה אני מכינה מאז שיצא הספר ואינו יורד משולחני.

    השבמחק