שדות שפוכים הרחק מאופק ועד סף
וחרובים וזית וגלבוע -
ואל ערבו העמק נאסף
ביופי שעוד לא היה כמוהו.
מילים : דורית צמרת
לכל מסעדה היום , יש בתפריט שלה לפחות מנה אחת עם ירקות שורש שזה עתה הוצאו מהאדמה .
כל מסעדה שמחשיבה את עצמה מאמצת לה מגדל פרטי , שיצרף גם אותה לרשימת המיוחסים שנהנים משלל אדמתו .
כל מסעדה שמחשיבה את עצמה מאמצת לה מגדל פרטי , שיצרף גם אותה לרשימת המיוחסים שנהנים משלל אדמתו .
כל מבשל שמחשיב את עצמו (לפחות בעיני עצמו) משתדל להשיג לעצמו , קצת ירקות כאלה , רצוי עם רגבי אדמה .
המגדילים אפילו אוכלים ככה את הירק , על רגביו , בטענה שכל הטוב של האדמה , נמצא כאן בבוץ , ולמה לבזבז ....
המגדילים אפילו אוכלים ככה את הירק , על רגביו , בטענה שכל הטוב של האדמה , נמצא כאן בבוץ , ולמה לבזבז ....
זו בהחלט שעתם היפה של הצמחונים והטבעונים , שעושים לשאר , נא ...ונא , אמרנו לכם .
אבל אם אני שמה את הציניות בצד (וזה קשה) , אכן טעמם של ירקות שנשלפו מהאדמה , בצבעי הכתום , צהוב , סגול , ירוק ואדום שלהם , מחוברים עדיין לעלים , כמו תינוק המסרב להיפרד מאמו
טעמם של אלה לא דומה ולו במעט , לירקות שמבלים את זמנם במחסני הקירור .
היום בעבודה כשהכנתי סלט מכל הירקות האורגניים והלא אורגניים , אך כה טריים שלי , פרשתי אותם קודם לפני עיניי , מלהיבה ומתלהבת משלל הצבעים. אמרה לי חברה , אולי נשכור לנו חלקה מחוץ לעיר ונגדל לבד את הירקות ?
כמה שהאפשרות לעשות זאת נראית לי תלושה מהמציאות היומיומית שלי , בלב ידעתי , כמה הייתי כמהה , לשתול הכל (טוב , לא לבד) בעצמי .
לראות את השתילים נובטים ומלבלבים.
לראות את ההתחלה של אודם הצנוניות מבצבץ מהאדמה, ארגמן של סלק , ופקעות בצל ירוק .
מדמיינת את הגשם משקה אותם ומוציא החוצה את תמצית הריח שלהם ...
מהאדמה לצלחת , אני ממלמלת לעצמי , הוזה קצת על האפשרות .
בינתיים , אני מתנחמת בידיעה שיש לי את עלה עלה ואת שוק האיכרים .
לראות את השתילים נובטים ומלבלבים.
לראות את ההתחלה של אודם הצנוניות מבצבץ מהאדמה, ארגמן של סלק , ופקעות בצל ירוק .
מדמיינת את הגשם משקה אותם ומוציא החוצה את תמצית הריח שלהם ...
מהאדמה לצלחת , אני ממלמלת לעצמי , הוזה קצת על האפשרות .
בינתיים , אני מתנחמת בידיעה שיש לי את עלה עלה ואת שוק האיכרים .
צליתי קצת ירקות וחיברתי אותם לחיטה ובורגול .
חיטה נראתה לי הכי מתאימה להזיה של האדמה , שיבולים נעות ברוח , משירות זרעים לפעם הבאה , הכי שורשי שיש ...
חיטה נראתה לי הכי מתאימה להזיה של האדמה , שיבולים נעות ברוח , משירות זרעים לפעם הבאה , הכי שורשי שיש ...
מנה שורשית ובריאה , יש בה את כל טוב האדמה.
בעיקרון אין ממש כמויות לסלט הזה , מכינים לפי מס' האנשים , שמים בתנור איזה ירקות שבא לכם או שיש בבית .
אוכלים כשהכל חמים , או שומרים במקרר , מחממים קצת לפני ההגשה . אפשר לאכול בטמפרטורת החדר
אוכלים כשהכל חמים , או שומרים במקרר , מחממים קצת לפני ההגשה . אפשר לאכול בטמפרטורת החדר
מה צריך:
2 כוסות חיטה , אפשר ורצוי מלאה
ירקות טריים , חתוכים לפרוסות , רצועות , קוביות , מה שבא .
אני השתמשתי בקישואים , דלעת , בצל , סלק , אספרגוס , שומר בייבי , שיני שום שלמות על קליפתן וגזרים בכל מיני צבעים .
אני השתמשתי בקישואים , דלעת , בצל , סלק , אספרגוס , שומר בייבי , שיני שום שלמות על קליפתן וגזרים בכל מיני צבעים .
גרעיני דלעת קלויים , או חמניות או גם וגם .
מלח גס
פלפל שחור גרוס
שמן זית
חומץ בלסמי משובח
שוטפים היטב את החיטה .
את החיטה אני אוהבת לבשל כמו פסטה .
מביאים מים לרתיחה בסיר , מוסיפים את החיטה לסיר .
מנמיכים להבה ומניחים להתבשל , טועמים מידי פעם עד למנשך של אל דנטה . בישול בצורה כזו מאפשר לנו לשלוט בדייקנות בדרגת העשייה של החיטה .
מביאים מים לרתיחה בסיר , מוסיפים את החיטה לסיר .
מנמיכים להבה ומניחים להתבשל , טועמים מידי פעם עד למנשך של אל דנטה . בישול בצורה כזו מאפשר לנו לשלוט בדייקנות בדרגת העשייה של החיטה .
אין צורך להוסיף מלח .המלח מאט את משך בישול הדגנים , חוצמזה כשהחיטה חפה מתבלינים , היא תספוג אליה אחר כך טוב יותר את מה שתשימו עליה.
מסננים ושוטפים במהירות במי ברז , כדי להפסיק את פעולת הבישול .
מניחים בצד במסננת.
מניחים בצד במסננת.
בעוד החיטה עסוקה בלהתבשל , מניחים את הירקות על גבי נייר כסף או נייר פרגמנט בתבנית גדולה . מניחים בקבוצות של סוג הירק , או כל ירק בנפרד שזה קצת ניג'וס .
מתבלים בנדיבות בשמן זית מאיכות טובה , מלח גס , פלפל שחור , תימין , שיני שום שלמות ואפילו פלפל צ'ילי גרוס .
מוסיפים 2 כפות חומץ בלסמי בקרקעית התבנית .
אופים בחום גבוה 220 מעלות או בגריל עד שמזהיב .
כשמוכן מטפטפים עוד 2 כפות חומץ בלסמי .
אם תקנו את זה שמיושן 8 שנים וטעמו מתוק עם רמז לחמיצות , אתם בטוח מתעלפים מהטעם....
מוסיפים 2 כפות חומץ בלסמי בקרקעית התבנית .
אופים בחום גבוה 220 מעלות או בגריל עד שמזהיב .
כשמוכן מטפטפים עוד 2 כפות חומץ בלסמי .
אם תקנו את זה שמיושן 8 שנים וטעמו מתוק עם רמז לחמיצות , אתם בטוח מתעלפים מהטעם....
כשמוכן חותכים קוביות של חלק מהירקות , מערבבים עם החיטה . מתבלים עם מלח גס , ופלפל שחור גרוס .
מרוקנים את שיני השום מקליפתם ומוסיפים פנימה .
מרוקנים את שיני השום מקליפתם ומוסיפים פנימה .
מסדרים את שאר הירקות למעלה . מפזרים גרעיני דלעת ואפילו בצל ירוק קצוץ או פטרוזיליה קצוצה , ואפשר גם בלי .
מגישים חמים , אם נשאר , שמחים שיש גם למחר .
בורגול , ירקות צלויים וגבינת פטה
לבורגול :
2 כוסות בורגול גס
2 כוסות מים
כף שמן
1/2 כפית מלח
ירקות :
בעיקרון השתמשתי בפלפלים קלויים ודלעת חתוכה לקוביות .
אפשר להשתמש בירקות אחרים או נוספים .
למשל , חציל חתוך לקוביות בגודל בינוני הולך כאן נהדר , פלפל צ'ילי צלוי (יחד עם שאר הפלפלים) כרובית חתוכה לפרחים קטנים ואפילו שומר חתוך לפרוסות דקות ואפוי בתנור .
בעיקרון השתמשתי בפלפלים קלויים ודלעת חתוכה לקוביות .
אפשר להשתמש בירקות אחרים או נוספים .
למשל , חציל חתוך לקוביות בגודל בינוני הולך כאן נהדר , פלפל צ'ילי צלוי (יחד עם שאר הפלפלים) כרובית חתוכה לפרחים קטנים ואפילו שומר חתוך לפרוסות דקות ואפוי בתנור .
עלים של פטרוזיליה , ארוגולה , בצל ירוק - כמה שאוהבים , שטופים וקצוצים .
150 גר' גבינת פטה / בולגרית / ברינזה או טולום , חתוכה לקוביות.
שמן זית
לימון
מלח גס
פלפל שחור גרוס
כאן אני מעדיפה לבשל את הבורגול.
שוטפים במסננת עד שהמים נקיים , נותנים לכל המים להתנקז .
שמים בסיר עם השמן המים והמלח .
שוטפים במסננת עד שהמים נקיים , נותנים לכל המים להתנקז .
שמים בסיר עם השמן המים והמלח .
מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שכל המים מתאדים ואין אפילו טיפה בקרקעית .
תהליך שנמשך כ 20 דק' .
תהליך שנמשך כ 20 דק' .
בינתיים צולים את הירקות , עם תיבול עדין של שמן זית , תימין , מלח גס ופלפל שחור גרוס וזהו .
צולים בחום של 190-200 מעלות .
מעבירים את הבורגול לקערה , מפוררים , מאווררים במזלג .
חותכים את הפלפלים לקוביות או רצועות , מעבירים לקערה .
מוסיפים את קוביות הדלעת , את עשבי התיבול , מיץ לימון , מלח ופלפל לפי הטעם .
מערבבים קלות ומוסיפים את הגבינה חתוכה לקוביות .
חותכים את הפלפלים לקוביות או רצועות , מעבירים לקערה .
מוסיפים את קוביות הדלעת , את עשבי התיבול , מיץ לימון , מלח ופלפל לפי הטעם .
מערבבים קלות ומוסיפים את הגבינה חתוכה לקוביות .
לגרסה הטבעונית משמיטים את הגבינה.
תמיד הפוסטים שלך כ"כ צבעוניים ומפתים. תענוג. עושה חשק גדול להכין ועוד יותר לאכול.
השבמחקתודה רבה
השבמחקכיף לשמוע...
חיה