יום רביעי, 9 בדצמבר 2015

שבלולים


6לשבלולים יש תנועה אינסופית פנימה.
פעם כשהיינו קטנים , היינו אוספים בר'לה  (שבלולים)  . מניחים אותם בכף ידינו הכה קטנה והיינו שרים להם  : "ברל'ה , ברל'ה צא החוצה , אמא ואבא יתנו לך עוגה " .
לפעמים הברל'ה האמינו לנו ויצאו , שולחים גוף ואוזניים החוצה , ולפעמים נשארו בתוך הכונכיה , לא רוצים עוגה וגם לא את העולם שבחוץ .
לפעמים היינו מוצאים בתים ריקים בלי שבלול , ורבות הייתי טרודה במחשבה , לאן הם הלכו , האם ידעו את הדרך חזרה  וגם כמה עצוב שריק שם בפנים .
כמו אנשים כמעט , חשבתי לעצמי , לא תמיד הם גרים בבית שלהם . יש גוף שעושה הכל כמו שצריך , אבל משהו בפנים נותר ריק לגמרי , אולי בגלל שהם לא מחבבים השתבללות .
הימים הם ימי יום הולדת  , ואני משתבללת  . ימי החורף המתקרבים יוצרים אוירה ראוית השתבללות .
אני אוהבת את ההתכנסות ואת הקרבה אל עצמי , אף פעם אינני נמלטת  . אני מגדילה לעשות ומזמינה את עצמי לדיונים נוקבים .
דיונים שמתחילים במה עשיתי  , ואולי הייתי צריכה אחרת  , ומה עלי לרצות שעוד לא רציתי , ומה לבקש  , למי לתת  ואיך בכלל .
אני מחבבת את סגירת המעגלים ופתיחתם של אחרים   , את תחושת ההתחדשות הזו .
כמובן שהכי ראוי עכשיו  יהיה להכין שבלולים , להרגיש את התנועה פנימה , ולדעת ששם בפנים שמורה תמצית הטוב .
שבלולים של גבינה
2
 לשבלולים האלה התוודעתי לראשונה בתיווכה של אחותי מאיה  , מאז הם הפכו לאורחים של מידי פעם אצלי בבית .יש להם טעמים עזים וממכרים.
השילוב של הבצק העשיר ומרכיבי המלית , יוצרים מאפה מושלם .  נהדר לאירוח  או סתם לארוחה קלה בלווי סלט .
  • מה צריך:
    שתי הצעות לבצק , אחת מיועדת גם לטבעונים  והיא בצק של פוקאצ'ה :
    30 גר' שמרים טריים
  • 450 גר' קמח
    1/3 כוס שמן זית
    1 כפית מלח
איך:
שמים את השמרים בקערית עם 1/4 כוס מים פושרים , שמים 1/2 כפית קמח וקורט סוכר .
נותנים לעיסה הזו להכפיל את נפחה ולתסוס מעט . בינתיים בקערה נפרדת שמים את הקמח.
 יוצרים גומה ומוסיפים לתוכה את השמרים  +3/4 כוס מים פושרים , מוסיפים את המים לאט , תוך ערבוב הבצק . לשים לבצק אחיד  במשך 5 דק' 
אם חסר קמח והבצק דביק , מוסיפים עוד קצת , אך להיזהר מלהוסיף יותר מידי קמח . הבצק אמור להיות נוח ללישה .
מכסים במגבת , מניחים במקום חמים ומשאירים לתפיחה כשעה .
  • אפשרות שניה לבצק שיוצא מעט יותר עוגתי וטעים מאד :
    מה צריך:
    6 כוסות קמח
    30 גר' שמרים טריים
    50 גר' חמאה
    1 ביצה
    2 ו1/2 כוסות מים
    1 כף סוכר
    1/2 כפית מלח
איך:
שמים בקערת המערבל את הקמח  , השמרים , החמאה , הביצה , המים והסוכר . לשים עם וו לישה כ – 8 דק' . או לשים ביד מס' דקות.
מכסים ומתפיחים כשעה וחצי .
ניסיתי את שני סוגי הבצק , הם יוצאים שונה  וקשה לי להחליט איזה מהם אני מעדיפה .
  • למלית:
    כאן האפשרויות הן מגוונות ובהחלט אפשר לתת דרור לדמיון . אני אוהבת את הקלאסי  , שילוב שתמיד מסתדר לי היטב . לטבעונים : אפשר גבינה טבעונית  , גבינת שקדים ,  ( מתכון נהדר ומפורט)  או פרוסות בטטה אפויות בתנור עם מלח גס , צרוף נהדר עם שאר המרכיבים .
    200 גר' גבינת פטה ,  או בולגרית   אחוזי השומן הם לפי רצונכם .
    50 גר' גבינת פרמזן מגוררת
    200 גר' עגבניות מיובשות קצוצות
    צרור בזיליקום יפה
    כ- 100 גר' זיתי קלמטה  חתוכים.
    שמן זית
    איך ממשיכים :
    מרדדים את הבצק  לגודל של 30X60 ס"מ.
    מורחים שמן זית על הבצק . מפוררים את הגבינה למעלה על פני כל שטח הבצק .
     מפזרים את העגבניות הקצוצות , זיתי הקלמטה חתוכים  , בזיליקום קרוע גס בידיים .
    גבינת הפרמזן מלמעלה .
    5
    מגלגלים את הבצק כמו רולדה , בעדינות , מבלי להדק יותר מידי , מתחילים מהצלע הארוכה יותר .
    חותכים לפרוסות בעובי 2 ס"מ .
    מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה  עם רווח בניהם . או להניח בתבנית שקעים או במנג'טים  , כך שהצורה השבלולית תישמר .
    1
    אופים בתנור שחומם מראש ל 180   מעלות , אופים כ-20 דק' או עד שמזהיב .
    מורחים  על כל שבלול מעט שמן זית בצאת השבלולים מהתנור .
    שיהיה כיף חברים ותזכרו שכדאי לפעמים  להשתבלל:-))
    שיר נהדר של אחינועם ניני על שבלולים
7

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה