יום שבת, 11 בינואר 2014

חריימה של סבתא לולי












סבתא לולי שהיא בכלל לא סבתא שלי , אלא החמות של אחותי  ואימא של משה .  מכינה לנו פלפלצ'ומה ,  מתי שנרצה .

 כשרק נראים סימנים של התרוקנות והכפית האחרונה  בודדה לה שם בפנים  , אנחנו מתקשרות למאיה  , שתדבר עם סבתא לולי .

אפילו הילה במרחקים מקבלת אספקה שוטפת .

כל אימת שמישהו מגיע לבוסטון  , הסבתא מקבלת טלפון בהול .



אני לא יכולה אפילו לדמיין חריימה   כהלכתו בלי הפלפלצ'ומה שלה .

זה הבסיס וזו המהות של חריימה אמיתי .

חריימה מכינים מדג לוקוס , אפשר גם מוסר , אבל לוקוס זה השידוך הכי מתאים .

חריימה אוכלים רק ביום שישי ,  עם חלה רגילה , קרועה ביד .  חריימה אוכלים בידיים .

טובלים היטב ברוטב , פה גדול...   אה כן והמון מפיות .

העיניים קצת דומעות , היד נשלחת אל כוס המים שהוכנה מראש , לגימה  ולעונג הבא .

אין לי גרסת לייט לדבר הזה , חריימה אוכלים חריף או לא אוכלים בכלל .

תמיד הכנתי חריימה וכולם היו מרוצים , אבל אמרו לי שהגרסה של מאיה אחותי טעימה יותר ונותנת

פייט אמיתי לחריימה המעולה שלי .

מאחר ומאיה ניזונה מהמקור , משורשי יהדות לוב  , הכנתי בדיוק כמוה .

מה להגיד ? שווה פי אלף .

 

דג חריימה של סבתא לולי ומאיה

 
 
 
 
 
 

 למי שאין מקור לפלפלצ'ומה , אז זה מה שהסבתא אומרת:

יש את הנוסח הסיזיפי אך המקורי יותר שלו אנחנו נדרשים למצרכים הבאים:

15 פלפלים חריפים יבשים , גדולים

1 ראש שום

1 כף כמון

1 כפית כרוויה (קימל טחון)

מלח

4 כפות שמן

ההכנה:

 משרים את הפלפלים  במים  למשך 30 דק' – שעה .

מסירים גבעולים וגרעינים אם לא רוצים חריף מידי .  מנגבים מעודף מים .

מקלפים את השום .

 טוחנים יחד את הפלפלים והשום , מוסיפים אחר כך את התבלינים  ,  את השמן ומלח לפי הטעם .

מעבירים לצנצנת  , שמים מעט שמן למעלה  . שומרים במקרר או מחלקים קצת לשכנים .

הגרסה השנייה מקלה ראש  (לאן נגיע)

לה אנחנו נדרשים ל:

200 גר' שום , קלוף וכתוש

5 כפות פפריקה חריפה

מלח לפי הטעם

4 כפות שמן

1 כף כמון

1 כפית כרוויה  (קימל טחון)

מערבבים הכל  ושומרים בצנצנת , מכוסה במעט שמן (לא להציף)

אחרי שחיסלנו את חובנו לחברה  , נמשיך באותנטיות  לדג עצמו .

מה צריך:

8 חתיכות נאות של דג לוקוס או מוסר ים  (למתפשרים , כל דג יסכון למטרה )

8 שיניים של שום שמנמן

1 כף פפריקה מתוקה

1 כף גדושה פלפלצ'ומה

2 כפות גדושות רסק עגבניות

מיץ מלימון אחד

1 כף כמון

מערבבים לתערובת משחתית .

4 כפות שמן

ההכנה:

בסיר שטוח  , מחממים את השמן .

מוסיפים את התערובת שהכינונו  ומערבבים מהר , תוך הנמכת הלהבה וערבוב נמרץ  , שמא ייחרך .

מטגנים כך על להבה נמוכה כדקותיים  , כדי להוציא את הארומה של התבלינים אל השמן .

מוסיפים כ1/2 כוס מים . כאן העניין הטריקי , כי כרגע יש לנו פיתוי עז להוסיף עוד מים  , שזו טעות נוראית J)

כי ברגע שנוסיף את הדגים , הם יוציאו מים משלהם  ואנחנו פשוט צריכים לסמוך עליהם בעניין הזה.





1/2 דקה אחרי שהוספנו את הדגים , נהפוך אותם  על צידם השני ונניח להם.

 
ננער את הסיר , נכסה ונעביר ללהבה נמוכה לעוד 25-30 דק' .

זה הזמן גם לבדוק לגבי המים , ניתן להוסיף מעט אם אין ממש מספיק רוטב , אולי גם להוסיף מלח  , אם צריך .

וזהו


להגיש עם חלה  , מפיות ומים .










 




 

2 תגובות:

  1. כרגיל - לא פחות ממרהיב!
    אאמץ את הגירסה הקלה. בכל זאת פולניה :-)

    השבמחק
  2. תודה יקירה על המחמאות המקסימות שלך
    חיה

    השבמחק